Var bodde Lisbet?

Det finns många uppgifter som styrker att Lisbet Carlsdotter bor på Högbergsgatan, eller Högabergsgatan och i kvarteret Pelarbacken mindre. I 1676 års mantalslängd står Carl Skräddare med hustru och fem barn som boende där.

De andra som bor i gården läser jag så här:

  • Anders Larsson, dödgrävare i S:a Catharina kyrka 2, hustru, 2 barn, 1 piga.
  • Jochum Bisch (?) fordom borgare, men nu ingen hantering(?), utan skriver åth folk, hustru, 3 barn.
  • Jacob Pace, järnbärare, håller embetet, hust: item sin moder och syster hos sig.
  • Carl Skräddare, ?, Mäster, men nu brukar litet embetet: hust: 5 barn
  • Jöns Andersson, ?: Man, skriver åth folk, hust: 1 Barn.

I mantalslängden (1676) står det att familjen bor i vad jag läser som Bengt Brååks gård. Bagaren Bengt Brååk är gift med Anna Sippel, en av de kvinnor som Lisbet anklagar och som avrättas som trollkona i april 1676. Bor Lisbets familj inhyst i ett hus som ägs av bagaren? Det verkar osannolikt att det inte skulle ha nämnts någonstans.

Under Transport, längst ut i vänstra kolumnen står alltså husägarens namn.

I en broschyr om häxprocesserna i Katarina (utgiven av Stadsmuseet på nittiotalet) finns en karta över var de olika inblandade personerna bodde. Antagligen för att beskriva hur nära de bodde varandra snarare än ange exakta platser. På kartan är Lisbets plats tydligt markerad, i kvarteret Pelarbacken mindre.

Resurserna på nätet är omfattande, Holms tomtbok finns att titta i här, Carl Björlings karta finns här, bägge via Stockholmskällan. Mantalslängderna från 1676 finns digitaliserade med sökbara register, via Riksarkivets digitala forskarsal, här.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s