Brita Sippel Galle , kallad Näslöskan.

  – Jag har ju inte trott på barnen förut, men nu förstår jag hur det är att se sitt barn bli bortförd av en trollkona!

ur romanen Brinn!

Hon är dotter till den tyske bollhusföreståndaren på Slottet och född i Stockholm. I sitt första gifte (med Petter Danielsson, död 1665) har hon dottern Annika Perdotter som är 15 år (1676).

Brita är gift (1667) med Jöran Nilsson Galle, en murmästare. Han har syfilis och kallas för Näslösken, därav Brittas tillnamn. Med Galle har Britta en dotter, som är nio år (1676).

Familjen bor på Tjärhovsgatan, inhysta hos en slaktare.

Brita är en av de första som blir anklagad för att vara en trollkona. Bägge hennes döttrarna vittnar mot sin mor, men Annika försöker också hejda moderns avrättning, genom att bekänna för kaplan Myriander i Katarina kyrka, att hon har ljugit.

Britas syster Anna Sippel-Bråk och hennes man bagaren Bengt Persson Brååk, står som vittnen i kyrkböckerna, när Brita och Jöran Galle gifter sig i Katarina kyrka. Nio år senare, ska Britta, rädd för sitt eget liv, skälla Anna för trollpacka i hovrätten.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s