Böneskrifterna till kungen

De oroliga föräldrarna som skriver böneskrifter till kungen, är de verkligen drabbade av en smitta från Gävle? Och är det just församlingens unga som är enfaldiga och lättpåverkade? Vilket kyrkan senare ska ange som förklaring till händelseutvecklingen.

Eftersom dokumenten med underskrifter finns bevarade bland rättegångshandlingarna, går det att se vilka församlingsmedlemmar som drev på att processen mot de påstådda trollpackorna påbörjades.

Föräldrarna skrev under med sina egna namn och det antal barn de företrädde.

I det  första skedet av trolldomsprocesserna framstår en grupp (vuxna) församlingsbor som väldigt aktiva. Några av dem har tio år tidigare varit inblandade i konflikter kring kyrkobygget och församlingens räkenskaper.

Vi har börjat med Lisbet och vi har nämnt Gävlepojken.  Men vilka är de  vuxna i Katarina församling som tidigt ger sig till känna i rättegångsprotokollen? 

Hökarna Hindrich Abrahamsson och Hindrich Jöransson Lind är med från början. Så är änkan Karin Melis-Wijkman och stallmästare Thomas Getrop.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de Stockholmska häxprocesserna.

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s