Karin Johansdotter

Karin Johansdotter är 8 år, när hon vittnar i det som kallas kämnärsrätten på Södermalm. Året är 1674 och hon har kommit till Stockholm tillsammans med sin mor, Anna Ejnarsdotter. De har rest från Hälsingland och bor inhysta på Södermalmen i Hindrich Vånds gård. Flickan berättar om en murarhustru som ibland går klädd i röda och ibland i svarta kläder och som tar henne till Blåkulla!

Bland de som tar sig an flickans fall är rådmännen Lars Franck, Joel och Svän Törner, och borgmästaren Tegner. De skickar ut stadsvakter för att fråga efter murarhustrun, men lyckas inte ta reda på vem hon är. Man kan ju spekulera i hur angelägna de är om att hitta henne.

I protokollet står att rådmännen beslutar att flickan ska tas till Danviken av en god hökare, och få en piga med sig som ska passa henne. Hon ska läsa i en ABC-bok och få bättre kost.

Under sommaren görs ett par nedslag för att se efter hur hon mår, som finns noterade i protokollen.

Då har hon fått besök av sin mor och sin morbror som är skeppare. De har stått och talat med henne genom ett fönster. Flickan har haft ont i magen och klagat mycket, men efterhand har hon blivit lugnare på nätterna och Blåkullafärderna har då upphört.

Hon vill inte säga i rätten att hennes mor eller någon annan har tubbat (mutat eller tvingat) henne att säga att hon blivit förd till Blåkulla. Det är bara det att de nattliga turerna har upphört.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de Stockholmska häxprocesserna.

FÖLJ LISBET CARLSDOTTER PÅ FEJAN!

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s