Ebba Brahes palats

”Men i Götegatans början, där är det snyggt, där ligger Ebba Brahes palats. Med två flyglar, som Södra stadshuset, men vänt åt andra hållet. Södra Stadshuset, hon omfamnar världen, hon ligger med flyglarna ut mot Södermalmtorget, öppnar famnen och ropar: Kom till mig! Men Ebba Brahes palats vänder sidan åt Götegatan och det finns en stor och vacker trädgård innanför hennes flyglar som du inte ser.” 

ur romanen Brinn!

Eller Louis de Geers palats, Schönbergska huset, eller Ebba Brahes malmgård.

Grevinnan Ebba Brahe bodde i ett palats, längst ner på Götgatan, i ett av de stenhus som fortfarande står kvar och nu är i bruk som Nederländernas ambassad. Huset restes på 1640-talet och på Lisbets tid måste det vara ett av Södermalmens ståtligaste hus tillsammans med det nyuppförda Södra Stadshuset och Lillienhoffska palatset som restes 1668-70 köpmannen Joachim Lillienhoff.

När häxprocesserna utspelar sig är Ebba Brahe död sen några år tillbaka (1674), men hennes döttrar, blir sent i processen föremål för vittnenas fantasier.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s