Karin Melis Wijkman, änka

”Hon gråter! Jag gråter också och döttrarna, Christina och Gertrud, grinar illa när de kommer in i köket och ser mig sitta där. De måste göra allt snällt som deras mor säger åt dem att göra för mig, ta min kappa, värma mina händer och ge mig sjalar och hosor och en plats vid elden. Jag får varmt att dricka av Gertrud, och Christina plockar fram mat.”

Ur romanen Brinn!

Karin Melis Wijkman och hennes döttrar Gertrud och Christina är ofta synliga i rättegångsprotokollen. I Wikjmanänkans gård har Lisbet Carlsdotter en fristad när hon sent i förloppet håller sig undan från rättstjänare som vill hämta henne till Södra Stadshuset. 

I protokollen finns en lång berättelse om händelsen. Det framgår att änkan har försökt gömma undan Lisbet. Stadsvakterna Tisteln och Dufvan söker igenom huset, och alltihop liknar en katt och råtta lek, med komiska inslag.

Döttrarna Wijkman hade det nog knepigt i det här skedet av trolldomsprocesserna. De gick från att vara vittnen tillsammans med Lisbet, till att häftigt anklaga henne för att ha fått dem att begå mened. De vuxna står inte heller på barnens sida när de på riktigt börjar erkänna.

Det vill säga, när de erkänner att alla historier de har berättat för rätten, om trollkonor som flyger dem till Blåkulla, är lögn. Barnens föräldrar försöker istället pressa dem att hålla fast vid sina ursprungliga vittnesmål. 

Karin Melis Wijkman är dotter till Michel Meles som var föreståndare i Tyska kyrkan och till Anna Simonsson Depken. 

Hon är änka år 1676 och gården ligger långt ner på Götgatan, söder om Fatburen. Alldeles i närheten av hennes tomt finns också hökare Jöransson Linds gård, dit Gävlepojken kommer och där även stallmästare Thomas Getrop bor. Det är också nära till hökare Abrahamsson och till drabanten Myras gård, på Kocksgatan, på andra sidan Götgatan. 

Läs mer om Karin Melis Wijkman och hur hon uppfostrar sina döttrar (kommer snart.)

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s