Salig Wijkman Andersson, bryggare.

”Det var bryggaren som var så arg på Gamle prästen. Wijkman kunde inte tåla predikningarna, varje gång prästen sa något om ’Syndarna i Denna Församling’, tog Wijkman Andersson det som en förolämpning riktad mot honom själv.”

ur romanen Brinn!

Wijkman Andersson, bryggare, dör 1674, så han är inte inblandad i trolldomsprocesserna. Däremot i diverse andra kontroverser i Katarina församling. Bl a anklagas han för att försnilla pengar från kyrkobygget.  En liknande tvist finns dokumenterad i civilakterna på Stadsarkivet, med Bryggeriskrået. I kyrkan sitter han i samma bänk som Henrik Fattenburg och de två är bägge mycket aktiva i den segdragna konflikt med Katarina kyrkas förste kyrkoherde, Petrus Didrich  Ahrenbechus , som finns beskriven i Märta Edquist bok med samma namn.

Wijkman Andersson är gift med Karin Melis Wijkman, som när trolldomsrättegångarna inleds har blivit hans änka. Hon är lierad med den grupp i församlingen som driver på processerna mot de i grannskapet anklagade kvinnorna. Hon är Lisbets beskyddare, läs mer om det här.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de Stockholmska häxprocesserna.

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s