Hökaren Hindrich Abrahamsson och hustrun Helena Olofsdotter

Abrahamssons hökeri är en stor bod som ligger bakom boningshuset på Hindrich Abrahamssons gård. Du tar Kocksgatan, eller genvägen från Rådmansgatan, över vinskänkens tomt. De har späntved, mjöl och sill, och det finns dricka, herreöl och annat öl, och varm mat. Om du kommer hit till Södermalmen, ska du absolut gå hit!

ur romanen Brinn!

Det finns många hökarbodar i Lisbets kvarter, och adresserna där de låg nämns ofta i protokollen från rättegången.

En hökarbod är en detaljhandel. Hur ser en sån ut på 1670-talet? Jag har läst någonstans att det ibland fanns lagad mat att köpa (därav namnet på rätten hökarpanna?) Och dryck.

En av hökarna beskylls av Anna Månsdotter, trolldomsanklagad, för att bryta mot förbudet när han säljer öl. 

Han heter Hindrich Abrahamsson och Helena Olofsdotter heter hans hustru. Vet du något mer om dem än det jag får med här, kommentera gärna!

Deras gård ligger på Kocksgatan, i kvarteret Dagakarlen, nära Södermannagatan. Boden ska enligt ett senare nyckelvittne vara ett av ryktesspridningens centrum. Hindrich och hans hustru anordnar vakstugor i sin gård. Det är till dem som Anna Månsdotter går och hör sig för om ”vilka kvinnor barnen säger för dem till Blåkulla”. 

Hon får då svaret att det är om henne barnen talar, det är hon själv som flyger till Blåkulla om nätterna. 

En annan hökare, bor nära kyrkan, precis som Anna Månsdotter, långt upp på G:a Tullportsgatan, (nuvarande Östgötagatan). Han heter Per Michelsson och har sin bod där, i kvarteret Sturen mindre. Tillsammans med Hindrich äger han mark söderut från malmen. En äng – som efter dessa två får namnet Hökarängen!?

Hindrichs brorsdotter Kerstin, är tillsammans med Lisbet och Myras pigor, involverade i  organiserandet av vakstugorna och blir i ett senare skede anklagade för att ha tvingat och tubbat barnen till att vittna.

Då lyckas hökaren ett rädda sin brorsdotter från ett strängt straff, genom att uppvakta rätten ofta, be om att själv få ta hand om hennes bestraffning, och se till att hon lämnar Stockholm.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

Hindrich verkar vara inflytelserik i Katarina församling, han nämns också många år tidigare som en av de som vill avsätta församlingens förste kyrkoherde, Ahrenbeccius. Mer om det kan du läsa här.

Deras bouppteckning finns bevarad på Stadsarkivet, det går att se vad som fanns i hushållet och att de hade det bra ställt. Utdrag, finns att läsa här…(kommer)

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s