Anna Månsdotter, kallad ”Vipp upp med näsan”.

Mössmakerskan börjar med att klaga över det, hon vill hem säger hon, och Presidenten frågar henne hur hon tänker att det ska gå till, när hon är anklagad för så grova brott?

ur romanen Brinn!

Anna Månsdotter är mössmakerska och bor på Tullportsgatan (nuvarande Östgötagatan). Hon är gift med Christian Sessman, som enligt mantalslängden äger en gård ”där många änkor och en löskona bor”.

Anna Månsdotter döms till döden, den 24 april 1676, för trolldom och barnaförande. Hon avrättas den 26 april, ”in i det sista bedyrande sin oskuld”.  Då har hon suttit i Södra Stadshusets fängelse sedan i slutet av mars.

Det finns flera rörande partier i förhören med henne, bl a att hon säger sig vilja sätta barnen i skola så att de slutar ljuga, och att hon gärna skulle betala för deras skolgång om hon kunde. Av andra vittnesmål framgår att hon är mycket fattig och att hon beklagar sig över det. En rysare är händelsen (återberättad i vittnesmål) när hon går till hökare Abrahamssons bod, för att förhöra sig om vilka barnen säger är trollkonor.

Läs mer om det i inlägget om hökaren Hindrich Abrahamsson.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

Vakstugan

Vakstugan var en plats som Lisbet och de andra pigorna på Södermalmen ofta besökte. Det var inte ett ställe utan det hölls vakstugor i många gårdar, och både stallmästare Getrop och hökaren Hindrich Abrahamsson, samt hökare Lindh är exempel på församlingsbor som anordnade vakstugor. Även Ryttmästare Peder Grå höll vakstuga i sin gård i kvarteret…

Läs mer

Utdrag ur Närkespigans mosters vittnesmål

(ur Historiska samlingar, Adlersparre, del V.) Hustru Karin berättade först, att Lisbeta Carlsdotter, gåssen Michel Jacobsson, Myrans pigor, och Hindrich Abrahamssons Kerstin är upphov till detta oväsende om Blåkullafärden och barnaförande, havandes de begynt en och annan derföre beskylla. De har hållit vakstugor här och där på bägge Malmarna, och helst hos Hökaren Hindrich Abrahamsson,…

Läs mer

Trolldomskommission i Stockholm

Rättegångarna har pågått i kämnärsrätten och dödsdomar har utfärdats av hovrätten. När den kungliga kommissonen, bestående av både andliga och värdsliga, tillträder sitt förordnande i juni 1676, utfärdar de ytterligare tre dödsdomar. I september sker en vändning, nu skärps tonen i förhören med vittnena. När ett barnvittne, en stadsvaktsdotter, bryter samman resulterar det i att…

Läs mer
lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s