Närkespigan och hennes moster

September 1676. Det är nu Närkespigans moster, Karin Eriksdotter, lämnar sitt långa vittnesmål.

Mosterns vittnesmål är intressant ur många aspekter – t ex för att det rymmer en annorlunda variant av berättelsen om ett barn som vittnar. Innan mostern avlägger sitt vittnesmål, hösten 1676, har följande hänt:

Närkespigan Brita uppmanas av Lisbet Carlsdotter, Myras pigor, m fl att erkänna att hon är förd till Blåkulla. De säger att de sett henne där, att hon är förd dit av Brita Sippel och Kaptenskan Remmer. Närkespigans moster, Karin, tror uppenbarligen först på Blåkullafärderna, annars skulle hon väl inte ha skickat flickan till hökaren Hindrich Abrahamsson, för att han ska hjälpa till med att få henne att bekänna?

Från klockan 9 på morgonen till klockan 3 på dagen, arbetar Hindrich på att få Brita att bekänna sig. Men det är först när även alla andra barnen kallas in, som hon tillslut ger upp och ljuger.

Så vittnar hon då mot de anklagade kvinnorna, ”trollkvinnorna”, mot Brita Sippel och mot kaptenskan Remmer. Efteråt ångrar hon sig och får så dåligt samvete att hon ”desperat” erkänner alla lögnerna för sin moster. Mostern tror henne! Och sätter henne på en båt från Stockholm, så hon ska slippa utsättas för kommande rättegångar.

Det är så klart svårt att spekulera i var fantasin började och slutade, vad barnen trodde på och inte. Visste de alltid att de ljög?

Här är i alla fall ett vittne som vet att hon ljuger, och en vuxen som i sin tur förstår det och skyddar barnet genom att skicka bort det från Stockholm..

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

Läs utdrag ur Närkespigans mosters vittnesmål här! (kommer)

Vakstugan

Vakstugan var en plats som Lisbet och de andra pigorna på Södermalmen ofta besökte. Det var inte ett ställe utan det hölls vakstugor i många gårdar, och både stallmästare Getrop och hökaren Hindrich Abrahamsson, samt hökare Lindh är exempel på församlingsbor som anordnade vakstugor. Även Ryttmästare Peder Grå höll vakstuga i sin gård i kvarteret…

Läs mer

Utdrag ur Närkespigans mosters vittnesmål

(ur Historiska samlingar, Adlersparre, del V.) Hustru Karin berättade först, att Lisbeta Carlsdotter, gåssen Michel Jacobsson, Myrans pigor, och Hindrich Abrahamssons Kerstin är upphov till detta oväsende om Blåkullafärden och barnaförande, havandes de begynt en och annan derföre beskylla. De har hållit vakstugor här och där på bägge Malmarna, och helst hos Hökaren Hindrich Abrahamsson,…

Läs mer

Trolldomskommission i Stockholm

Rättegångarna har pågått i kämnärsrätten och dödsdomar har utfärdats av hovrätten. När den kungliga kommissonen, bestående av både andliga och värdsliga, tillträder sitt förordnande i juni 1676, utfärdar de ytterligare tre dödsdomar. I september sker en vändning, nu skärps tonen i förhören med vittnena. När ett barnvittne, en stadsvaktsdotter, bryter samman resulterar det i att…

Läs mer
lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s