Thomas Getrop, fd stallmästare

”- Hur ska jag tänka då? sa Getrop, jag tänker väl inte bara på mina egna barn, utan på hela församlingens barn! De plågas av Näslösan och kanske av andra hustrur med? Så hur vill ni att jag ska hålla det stilla? Ska jag be Djävulen att inte förföra och plåga våra stackars oskyldiga barn?”

ur romanen Brinn!

Han bor i hökare Jöransson Linds gård, söder om Fatburssjön. Till samma gård kommer Gävlepojken Johan Johansson Grijs och Getrop är tidigt i kämnärsrätten för att berätta om honom. Han hävdar då att hans dotter, Annika, har blivit anfäktad och förd till Blåkulla. Getrop är också en av de församlingsmedlemmar som Närkespigans moster, ett vittne i ett senare skede av processerna, nämner som en av de som ”befrämjat oväsendet”. Han har ofta synts i vakstugan på Kocksgatan, hos hökaren Hindrich Abrahamsson, tillsammans med Daniel Thilman. (En annan församlingsmedlem som jag inte skrivit om i romanen, men det finns en del att läsa om honom i Märta Edquist bok, Petrus Diderici Ahrenbechius.)

Thomas Getrop är före detta stallmästare ”hos högvälborna grevinnan Ebba” står det i protokollet. I det första förhöret anklagar han Brita Sippel för att vara en trollkvinna. Henne går det tidigt trolldomsrykten om.

Getrop får frågan om han känner henne och hennes man närmare? Det gör han inte, säger han, men han har bott inhyst i samma gård som hon, på Tjärhovsgatan, hos slaktaren Olof Jacobson. Att döma av civilrättsprotokoll och även bouppteckningar, var Brita Sippel och hennes man Jöran Nielsen Galle ofta skyldiga folk pengar, och Brita var känd för att vara inblandad i olika bråk. Inte är det alldeles omöjligt att Getrop hade ett horn i sidan till henne, att de har kommit ihop sig där i slaktargården.

Det är intressant att kunna spåra de sociala sammanhangen i en bänkrulla jag hittade på Stadsarkivet, från åren 1672-74. Där sitter Thomas Getrop, i manfolksbänkarna, längst fram i det Östra korset, tillsammans med kanslisten Trippelfuss (vars piga senare anger sig själv som trollkona), och en Conrad Möller. Var det en fin titel, att vara fd stallmästare?

Intervju (9 maj-21) med författaren Sisela Lindblom av Sara Stenholm, i Godmorgon världen, P1, här!

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

Vakstugan

Vakstugan var en plats som Lisbet och de andra pigorna på Södermalmen ofta besökte. Det var inte ett ställe utan det hölls vakstugor i många gårdar, och både stallmästare Getrop och hökaren Hindrich Abrahamsson, samt hökare Lindh är exempel på församlingsbor som anordnade vakstugor. Även Ryttmästare Peder Grå höll vakstuga i sin gård i kvarteret…

Läs mer

Utdrag ur Närkespigans mosters vittnesmål

(ur Historiska samlingar, Adlersparre, del V.) Hustru Karin berättade först, att Lisbeta Carlsdotter, gåssen Michel Jacobsson, Myrans pigor, och Hindrich Abrahamssons Kerstin är upphov till detta oväsende om Blåkullafärden och barnaförande, havandes de begynt en och annan derföre beskylla. De har hållit vakstugor här och där på bägge Malmarna, och helst hos Hökaren Hindrich Abrahamsson,…

Läs mer

Trolldomskommission i Stockholm

Rättegångarna har pågått i kämnärsrätten och dödsdomar har utfärdats av hovrätten. När den kungliga kommissonen, bestående av både andliga och värdsliga, tillträder sitt förordnande i juni 1676, utfärdar de ytterligare tre dödsdomar. I september sker en vändning, nu skärps tonen i förhören med vittnena. När ett barnvittne, en stadsvaktsdotter, bryter samman resulterar det i att…

Läs mer
lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s