Margareta hos Trippelfussen

Margareta är 24 år gammal och född i Finland, Merimasku socken. Hon är piga i kammarförvanten Trippelfuss gård i korsningen Bondegatan och Gamla Tullportsgatan (Östgötagatan).

Det har hänt mig att tokiga pigor söker upp mig för att berätta om sina stordåd. Pigan hos Trippelfussen satt mittemot mig i vakstugan en hel kväll och upprepade gång på gång: Jag är själv en häxa, jag är själv en häxa.

ur romanen Brinn!

Margareta Mattsdotter  anger sig själv den 24 april 1676, samma dag som domen över Brita Sippel och Anna Månsdotter faller

Hon anger också sin förra matmor, Agnis Johansdotter, och vittnar om att Agnis har lärt ut henne till trollkona. När de två möts i rättegången, yttrar Margareta den av Per Anders Fogelström citerade repliken:

”I skulle ha givit mig bättre mat.”

Margareta döms till döden den 9 maj i hovrätten, ”att halshuggas och nedgrävas på rättareplatsen”. Hon avrättas den 12 maj. Hennes fd matmor, åttiofyraåriga Agnis (också finska att döma av hennes tillnamn ”Göstas Finska”) överlever däremot rättegångarna. Hon friges senare, i och med att vittnenas berättelser börjar ifrågasättas.

Intervju (9 maj-21) med författaren Sisela Lindblom av Sara Stenholm, i Godmorgon världen, P1, här!

Romanen Brinn! (Norstedts förlag 2021) handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

Vakstugan

Vakstugan var en plats som Lisbet och de andra pigorna på Södermalmen ofta besökte. Det var inte ett ställe utan det hölls vakstugor i många gårdar, och både stallmästare Getrop och hökaren Hindrich Abrahamsson, samt hökare Lindh är exempel på församlingsbor som anordnade vakstugor. Även Ryttmästare Peder Grå höll vakstuga i sin gård i kvarteret…

Läs mer

Utdrag ur Närkespigans mosters vittnesmål

(ur Historiska samlingar, Adlersparre, del V.) Hustru Karin berättade först, att Lisbeta Carlsdotter, gåssen Michel Jacobsson, Myrans pigor, och Hindrich Abrahamssons Kerstin är upphov till detta oväsende om Blåkullafärden och barnaförande, havandes de begynt en och annan derföre beskylla. De har hållit vakstugor här och där på bägge Malmarna, och helst hos Hökaren Hindrich Abrahamsson,…

Läs mer

Trolldomskommission i Stockholm

Rättegångarna har pågått i kämnärsrätten och dödsdomar har utfärdats av hovrätten. När den kungliga kommissonen, bestående av både andliga och värdsliga, tillträder sitt förordnande i juni 1676, utfärdar de ytterligare tre dödsdomar. I september sker en vändning, nu skärps tonen i förhören med vittnena. När ett barnvittne, en stadsvaktsdotter, bryter samman resulterar det i att…

Läs mer
lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s