Anna Sippel Jöransdotter Brååk, kallad Bagarfrun

”Jag är ingen trollkärring, om än hundra bispar och präster säger det om mig, så är jag ändå fri”

sagt av Anna Sippel i hovrätten

Anna är alltså syster till Britta Sippel och dotter till den tyske föreståndaren för Bollhuset på Slottet (vars syssla var att hålla reda på racketar och bollar bl a). Hon är gift med Bengt Bagare och sitter långt fram i Katarina kyrka. Till skillnad från systerns familj har de det gott ställt. Bengt Bagare äger gård ”mittemot Jernstedts trädgård”, en kvarn öster om Nytorget och ett salustånd vid Malmtorget (Södermalmstorg). Bengt Persson Brååk står möjligen i mantalslängden från 1676 som husägare till gården där Lisbet Carlsdotter bor i, en gåta för mig? Även han blir indragen i trolldomsryktena.

Anna Sippel-Brååk döms till döden den 25 april 1676. Avrättad den 29 april.

Intervju (9 maj-21) med författaren Sisela Lindblom av Sara Stenholm, i Godmorgon världen, P1, här!

Romanen Brinn! kom ut våren 2021 på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

Vakstugan

Vakstugan var en plats som Lisbet och de andra pigorna på Södermalmen ofta besökte. Det var inte ett ställe utan det hölls vakstugor i många gårdar, och både stallmästare Getrop och hökaren Hindrich Abrahamsson, samt hökare Lindh är exempel på församlingsbor som anordnade vakstugor. Även Ryttmästare Peder Grå höll vakstuga i sin gård i kvarteret…

Läs mer

Utdrag ur Närkespigans mosters vittnesmål

(ur Historiska samlingar, Adlersparre, del V.) Hustru Karin berättade först, att Lisbeta Carlsdotter, gåssen Michel Jacobsson, Myrans pigor, och Hindrich Abrahamssons Kerstin är upphov till detta oväsende om Blåkullafärden och barnaförande, havandes de begynt en och annan derföre beskylla. De har hållit vakstugor här och där på bägge Malmarna, och helst hos Hökaren Hindrich Abrahamsson,…

Läs mer

Trolldomskommission i Stockholm

Rättegångarna har pågått i kämnärsrätten och dödsdomar har utfärdats av hovrätten. När den kungliga kommissonen, bestående av både andliga och värdsliga, tillträder sitt förordnande i juni 1676, utfärdar de ytterligare tre dödsdomar. I september sker en vändning, nu skärps tonen i förhören med vittnena. När ett barnvittne, en stadsvaktsdotter, bryter samman resulterar det i att…

Läs mer
lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s