Myras piga Annika Hindrichdotter

”… du sakramentskade kåna, skall jag taga mina ord igen, som kostar liv och ära; mitt namn är känt både hoos Herrar och Grefvar, men Fanen wet hwad du är för en”

Annika Hindrichdotter i september 1676

Annika Hindrichdotter är 23 år gammal och piga hos drabanten Myra. Gården där Annika bor ligger nära Nya torget (Nytorget), i kvarteret Dagakarlen. Tillsammans med Agnis Eskilsdotter, 18 år (en annan finska som bor i samma gård) och Lisbet Carlsdotter, vakar Annika i vakstugor, upprättade av församlingens föräldrar. Där berättar hon om Blåkulla och håller barnen vakna, för att de inte ska bli bortförda av trollkonor. Citatet ovan är hennes, det brukar ibland tillskrivas Lisbet Carlsdotter.

Annika rycker mössan av den anklagade Stadskaptenskan Remmer när de möts på väg in till rättegångssalen i Södra Stadshuset. En av många situationer som finns skildrade i vittnesmål i rättegångsprotokollen.

Hur går det för Annika Hindrichdotter? Hon är ett återkommande vittne i processen mot de kvinnor som blir anklagade och dömda för trolldom och barnaförande. I september 1676, förändras förutsättningarna, och anklagelserna tar en annan riktning.

Det är då Annika hänvisar till sina bekantskaper med ”Herrar och Grevfar”. Det brukar användas som exempel på det storhetsvansinne som drabbade de inblandande unga pigorna. Men det är också sant. I september 1676 är Annika ett rutinerat ”expertvittne” och har gång på gång har blivit kallad till förhör. Först med präster och rådmän, sedan i kämnärsrätterna. Sedan i hovrätten och slutligen av en trolldomskommission tillsatt av kungen. Så ja. Hon är bekant med både herrar och grevar.

Annika Hindrichdotter döms till spö på torg tillsammans med Maria Erichsdotter i januari 1677, och när straffet utdelas blir åskådarna så upprörda att de kastar snöbollar och sten på de som piskar. Enligt kyrkböckerna, döms hon vid samma tid till kyrkoplikt, att stå på kyrkogårdsgången och skämmas.

I historieskrivningen brukar hon ibland avrättas av bara farten, tillsammans med den andra Myras-pigan Agnis Eskilsdotter, som ju på riktigt blev avrättad, på Hötorget, den 20 december 1676.

Våren 2021 kommer romanen Brinn! ut på Norstedts förlag. Den handlar om Lisbet och de andra i kvarteren runt Katarina kyrka, om händelser som hon var inblandad i, de stockholmska häxprocesserna.

lisbetac

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s